Białko sojowe sprzyja zdrowiu serca, bo pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu LDL

7 maja 2019, 11:59

Białko sojowe pomaga w niewielkim, ale znaczącym stopniu obniżyć poziom złego cholesterolu LDL.



Wreszcie wiadomo, jak zły cholesterol dostaje się do ściany naczyń

25 kwietnia 2019, 12:00

Ustalono, w jaki sposób zły cholesterol LDL dostaje się do ścian naczyń i powoduje miażdżycę.


Dwuczłonowa orkiestra czuwa nad zdrowiem serca

17 kwietnia 2019, 08:44

Dwa białka - receptory glikokortykoidów (ang. glucocorticoid receptor, GR) i mineralokortykoidów (ang. mineralocorticoid receptor, MR) - wspierają się wzajemnie, by utrzymać serce w dobrym zdrowiu. Gdy sygnalizacja między nimi zostaje zaburzona, u myszy rozwija się choroba serca.


Bardzo niski poziom złego cholesterolu LDL powiązano u pań z wyższym ryzykiem udaru krwotocznego

11 kwietnia 2019, 09:44

Obniżanie poziomu złego cholesterolu LDL zmniejsza ryzyko zawału i udaru. Za idealne uznaje się poziomy poniżej 100 mg/dl. Czy jednak stężenie LDL może być zbyt niskie? Okazuje się, że prawdopodobnie tak, bo kobiety z LDL poniżej 70 mg/dl są ponad 2-krotnie bardziej zagrożone udarem krwotocznym niż kobiety z poziomem LDL wynoszącym 100-130 mg/dl.


Rozszyfrowanie struktury ACLY pomoże w leczeniu nowotworów i chorób układu krążenia

4 kwietnia 2019, 12:08

Na Columbia University rozszyfrowano pełną strukturę 3D liazy ATP-cytrynianowej (ACLY), która odgrywa kluczową rolę w proliferacji komórek nowotworowych i innych procesach komórkowych. Poznanie jej struktury 3D to pierwszy ważny krok w kierunku opracowania nowych leków molekularnych zwalczających nowotwory.


Odchudzanie mikrosferami

3 kwietnia 2019, 10:46

Embolizacja bariatryczna to nowa minimalnie inwazyjna procedura, za pomocą której przynajmniej przez rok można skutecznie zmniejszyć wagę i apetyt. Do naczyń zaopatrujących żołądek w krew wprowadza się za pomocą cewnika mikrosfery. Zablokowanie przepływu krwi wystarczy, by zahamować produkcję hormonów stymulujących głód, nie powoduje jednak uszkodzenia tkanek.


Suplement na obniżenie poziomu cholesterolu może powodować uszkodzenie wątroby

26 marca 2019, 11:40

Czerwony ryż drożdżowy (ang. red yeast rice) może powodować uszkodzenie wątroby. Artykuł na ten temat ukazał się właśnie w BMJ Case Reports. Opisano w nim 64-letnią pacjentkę, u której po 6 tygodniach zażywania suplementu wystąpiło ostre uszkodzenie wątroby.


Wysokotłuszczowa dieta przekłada się na pogrubienie błony komórek śródbłonka

1 marca 2019, 15:12

Lipoproteina niskiej gęstości (LDL), główny transporter cholesterolu z wątroby do innych narządów, oraz utlenione lipoproteiny o niskiej gęstości (ang. oxidised low density lipoproteins, oxLDL) powodują pogrubienie oraz podwyższone napięcie błony w komórkach śródbłonka. Zmiany poziomu LDL i oxLDL we krwi pod wpływem wysokotłuszczowej diety zaburzają integralność śródbłonka i zapoczątkowują procesy związane z miażdżycą.


Komórki pewnego chłoniaka można zabić blokując pobór cholesterolu

15 lutego 2019, 12:26

Komórki nowotworowe mają niezwykłe właściwości, dzięki którym mogą szybko się mnożyć i unikać ataku ze strony układu odpornościowego, stać się nieśmiertelne czy błyskawicznie zyskać oporność na leki. Jednak nabywając tych niezwykłych cech muszą czasem rezygnować z innych, bardziej zwyczajnych umiejętności.


Rodzaj nasyconych kwasów tłuszczowych istotny dla ryzyka zawału

7 lutego 2019, 08:35

Ludzie, w których diecie jest stosunkowo mało kwasów palimitynowego i stearynowego - występujących przede wszystkim w mięsie nasyconych kwasów tłuszczowych z liczbą atomów węgla równą bądź większą od 16 - i którzy zamiast tego sięgają białka roślinne, wydają się mniej zagrożeni zawałem serca.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy